Lara Fabian Budapesten
Egy koncertszervezés története

Mi ez az egész?
2014 jún. 23

Miért épp a MÜPA? Hogyan válasszunk helyszínt egy koncerthez?

Többször írtam már, hogy nálam a MÜPA a befutó, ha koncerthelyszínről van szó Lara Fabiannak, de erről az elhatározásomról még nem adtam részletes magyarázatot. Most megpróbálom.

A helyszín kiválasztásánál rengeteg szempontot kellett figyelembe vennem. Először is felsorakoztattam a méretben, elérhető szolgáltatásokban egyáltalán szóba jöhető budapesti koncerttermeket, majd a lehetőségeikhez mérten súlyoztam őket.

  • Petőfi Csarnok
  • SYMA rendezvénycsarnok
  • Más budapesti csarnokhelyszínek, mint pl: BNV
  • Kongresszusi Központ
  • Operaház
  • Vígszínház
  • Operettszínház
  • Thália Színház
  • Madách Színház
  • BMC
  • Kiscelli Múzeum
  • Liszt Ferenc Zeneakadémia vadiúj koncertterme
  • Papp László Sportaréna
  • MÜPA
  • Erkel Színház

Bevallom, volt olyan, amit még az objektív vizsgálatok előtt elvetettem. Azt gondolom, határozott elképzelés nélkül nem is tudnám véghezvinni a tervem. Nem lehet 15 teljesen különböző, esélyes helyszín a fejemben, szóval egyik-másik esetén nem sokat gondolkoztam.

Az alábbi szempontok alapján mérlegeltem: színvonal, férőhely, ismertség (itthon és nemzetközi szinten) megközelíthetőség, parkolási lehetőség, fény- és hangtechnika, valamint díszlet befogadóképesség, színpad mérete (az eredeti filharmonikus verzió miatt). A legerősebb szelekció, talán nem túl profi módon, mégis egy igencsak szubjektív szempont alapján történt:

Nem így, nem ide képzelem a koncertet!

Nem tudtam elképzelni egy óriási üres BNV csarnokban Lara szimfonikus koncertjét. Ott, ahol két hete még mezőgazdasági gépek csillogtak-villogtak a díszletül melléjük biggyesztett óriás szalmabálák és hirtelen összetákolt pajták között, két napja pedig egy jókora technopartin zúztak a budapestiek. Lehetséges, hogy itt is nagyon szép, látványos és meghitt koncertet lehetne összehozni, és csak a fantáziám nem elég élénk, hogy elképzeljem a megfelelő díszletet. De ha mondjuk mégis összeállna a megfelelő enteriőr, még mindig ott van, hogy vajon milyen a helyszín presztízsértéke és vonzereje.

A SYMA csarnokkal és a PeCsával is ilyesmi gondjaim vannak. Úgy érzem, ezek a helyszínek túl nagyok ahhoz, hogy kialakulhasson bennük az a bensőségesség, amit megszerettem Lara Youtube-on látott fellépései többségét nézve. Kicsit úgy érzem, a nagy méret miatt elvész az intimitás, a közvetlenség és a természetesség lehetősége.

A Kongresszusi Központ nem olyan rossz. Jól megközelíthető, egész jól lehet parkolni, befér majd 2000 ember, ha kell, és néhány éve teljesen felújították. Az ára ugyan kicsit magasabb, mint a Müpáé, de mivel több ember fér be, fajlagosan ez olcsóbbá teszi. A terem bérbeadásával foglalkozó koordinátor hölgy pedig igazán kedves és rugalmas volt. Viszont, valahogy nekem egy kicsit letűnt korokat idéz: a Novotel szálló és a BAH csomópont nem a legszebb látványosság Budapesten.

A Vígszínház és az Opera gyönyörű. Az Operettszínház, vagy a Madách is jó lenne. Ezeknél a termeknél azonban túl kevés az eladható jegyek száma. A Víg a legnagyobb az 1100 székkel, de még bizony ez is kevés.

A Kiscelli Múzeum ugyan kicsit periférián van, de nagyon jól néz ki, a BMC teljesen hozza egy minőségi helyszínnel kapcsolatos összes elvárást, a Tháliában pedig rendszeresen koncerteznek Kissgé és Szekeres Adrien, akik még segíthetnek is. Sajnos azonban ezek már határozottan kicsik. Egyébként mind tetszenek. Egy szép színházban csodás lenne egy Lara Fabian koncert!

Az Erkel Színház elég nagy ahhoz, hogy a jegyek ne legyenek megfizethetetlenek, de hasonló gondjaim vannak, mint a Kongresszusi Központnál.

Az Aréna hatalmas. Kissgé rámutatott ugyan, hogy létezik egy alternatív ülésrend is, ami kábé 3000 embert fogadna be, de még így is túl nagynak ítélem meg. Ennél a pontnál kicsit bizonytalanul gépelek. Vajon mit szól majd Lara menedzsere, ha esetleg elolvassa ezt az írásom, és azt látja, épp arról beszélek, hogy Larára kevesen kíváncsiak Magyarországon? Sajnos azonban nem áll rendelkezésemre nyomtatott statisztikából, vagy tapasztalt véleményből sem elég reprezentatív, hogy bátran ki merjem jelenteni:

Én kérem biztosan tudom, hogy Lara Fabian simán megtölt itthon egy 6-12 ezres sportcsarnokot!

A MÜPA minden szempontból ideális helyszín. A legigényesebb európai mércén is előkelő helyet foglal el. Fantasztikus a hangzása. Már az alap hang- és fénytechnikai berendezéseket tekintve is nagyon jól felszerelt. 1700 ember is beférhet, bár a színpad méretének növelésével ez a szám egészen 1300-ig is visszaeshet. Nemzetközi szinten is ismert, komoly presztízsértékkel rendelkező zenei és kulturális helyszín. Ja, és rohadt jól néz ki.

mupa_1.jpg

Eddig három hátrányát hallottam: Az egyik, hogy komoly kötöttségek vannak a jegyértékesítés, a díszlettervezés és az arculattervezés területén; hogy csak egyetlen egy helyről lehet fotókat készíteni az egész előadás folyamán (ami mindenki szerint nagyon nagy gáz); és a legnagyobb gond, a foglalás. Nyakig vannak programmal. Szinte minden napra egy-két évre előre le van foglalva, ami nagyban megnehezíti a dolgom.

Jól végigagyaltam az összes lehetőséget. Hosszas egyeztetés után Kissgé, Tomi, Ádám, és még sokan mások is egyöntetűen a MÜPA mellett tették le voksukat. Remélem, tudok majd helyet foglalni még erre az évszázadra!

Ti hol tudnátok még elképzelni Larát?

Címkék: müpa helyszín
komment

Segíts egy like-kal. Sokat jelent!

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://larafabianbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr126388731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


A blog angol nyelven is!

A koncert szervezését követheted angol nyelven is itt. Lájkold az angol blog Facebook oldalát, ezzel is segíted a koncert létrejöttét.

Ismerd meg Larát!

Kevesen ismerik Magyarországon ezt a kivételes énekesnőt. Itt találsz róla néhány érdekességeket.

 

süti beállítások módosítása