Lara Fabian Budapesten
Egy koncertszervezés története

Mi ez az egész?
2014 jún. 17

Alakulóban van, hogy kik zenélnek majd Larával a budapesti színpadon

Lara menedzserével (aki egyben producere is) volt néhány levélváltásunk az elmúlt hetekben, és a dolgok szépen meneteltek előre, egészen a múlt hétig. Elmagyarázta ugyanis, hogy a szimfonikus zenekar tuti nem fog összejönni. A sok közös próbával, utazással, annyi pluszmunkát jelentene, hogy egy estéért Lara nem csinál egy külön show-t.

Nem mondom, kicsit elszontyolodtam a hír hallatán. Annak ellenére, hogy ez egy teljesen érthető álláspont, valójában készültem is egy ilyen eshetőségre. Tomi már rögtön az ötlet megszületésekor felvetette, hogy ez a felállás nem feltétlenül működőképes, mert iszonyú sok összetevője van egy ilyen hatalmas zenekar bevonásának. Kottákat megírni, ha nincsenek, meghangszerelni a dalokat, a zenekarnak a karmesterrel kell próbálni, Larának is a zenekarral legalább 3-5 próba kell. Szóval már az elején tudtam, hogy ez nem csekély erőfeszítést igényel a produkció összes tagjának részéről, aminek alapján az is sejthető volt, hogy érdemi többletköltséggel fog járni. Szóval volt rá esély, hogy Lara menedzsere egyszerűen megrázza a fejét, mondván így is épp elég pótolnivalójuk van az elmúlt hónapok lemondott koncertjei miatt (korábban írtam róla, hogy Larának gondjai akadtak a fülével).

Beszéltem Ősz Gáborral, aki szokás szerint nem sokat jajveszékelt a friss híreken. Inkább gyorsan megkérdezte:

Hány fellépés kell ahhoz, hogy menjen a szimfonikus alternatíva? Dolgozzunk ki erre együtt egy turnét! Mi szívesen mennénk vele. Ennio Morriconével és mással is csináltunk már ilyet.

gyori.jpg

kép forrása: musicianswho.hu

Hát, belém rekedt a szó. Gábor nem semmi. Persze, nem elég, hogy mi akarjuk a dolgot, nekik is rá kellene bólintani, de Gábor lendületével és határozottságával baromi jól hangzott a dolog. Tudni kell azonban, hogy Lara őszi európai turnéjának koncepciója már összeállt a Le Secret című album koncertjein bemutatkozott 4 tagú akusztikus zenekar részvételével. Ebbe bizony nem lehet csak úgy bedugni a két-három turistabuszt megtöltő Győri Filharmonikus Zenekart.

Épp ez a turné, ami egy kicsit meg is kavarta az elképzeléseimet, majd aztán rendbe is hozta őket. Lara ugyanis idén októberben fellép tőlünk nem is olyan messze, Prágában. Amint megtudtam ezt a hírt, arra gondoltam, hogy biztosan sok magyar utazik majd oda. Sőt, nem csak a magyarokról van szó: a környező országokból ugyanígy számítok jegyeladásokra, de akik megnézik Larát Prágában, nem hiszem, hogy eljönnek az általam szervezett koncertre is Budapestre.

Később aztán arra gondoltam, hogy míg Prágában Lara a fent leírt zenekarral csinál egy show-t, Budapest még mindig rendkívül vonzó lesz egy unikális, filharmonikus zenekarral megtoldott koncerttel. Én tehát nem arra gondoltam, hogy Budapest egy turnépont lesz Lara menedzserének térképén, hanem egy kiemelt esemény helyszíne. Ha azonban ez nem jöhet össze, még mindig ott van a Manuel Pitois féle társulat, akik rendkívül intim zenei felállást valósítottak meg a színpadon. Mintha nem is egy több száz (esetleg egy-két ezer) fős színházban lennének, hanem egy kis kávézóban. Bár nem ez volt az eredeti elképzelésem, de ez irányba, azt hiszem, szívesen elmozdulnék. Ráadásul Manuel Pitois - a zenekar vezetője, és Claude Pineault - a mosolygós gitáros pasas, már pont ezer éve zenél Larával, így a fellépésen nem okozna különösebb gondot akár egy régebbi dal eljátszása sem.

Mindent összegezve tehát azt gondolom, hogy a prágai koncert megjelenése, valamint a szimfonikus koncepció kiejtése egyértelműen Manuel Pitois négy tagú zenekarát tolja előtérbe. Remélem megvan még ez a zenekari felállás. Azt is remélem, hogy a menedzser nem fog nagyon tiltakozni az ötlettől és belátja, nem ördögtől való a gondolat, hogy csináljunk teltházas koncertet még úgy is, hogy körbelövik Magyarországot koncertekkel és a közeli országokból bárki megnézheti Larát viszonylag kevés utazás árán. Csehország, Németország, Bulgária, Litvánia és még ki tudja kik csatlakoznak őszig.

Persze a terv még a továbbiakban újra változhat. Nekem is furcsa, hogy magammal rángatlak titeket egyik vagy másik irányba, amerre az egyeztetés visz, de legalább látjátok, mennyi lehetőség és terv van egy koncert mögött, míg végül megszületik belőle valami. Mi általában a végeredményt látjuk csak, pedig előtte ehhez hasonlók zajlanak le, persze nálam a "meglesz a profit?" hozzáállás helyett a "tudunk csinálni egy fantasztikus koncertet?" lebeg egyedül a szemem előtt.

komment

Segíts egy like-kal. Sokat jelent!

Kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://larafabianbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr136307600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


A blog angol nyelven is!

A koncert szervezését követheted angol nyelven is itt. Lájkold az angol blog Facebook oldalát, ezzel is segíted a koncert létrejöttét.

Ismerd meg Larát!

Kevesen ismerik Magyarországon ezt a kivételes énekesnőt. Itt találsz róla néhány érdekességeket.

 

süti beállítások módosítása